Våra undersökningar & tjänster
På Clemenstorgets Hjärtmottagning arbetar specialiserade läkare och sjuksköterskor.
Ultraljud av hjärtat (ekokardiografi)
På ett ultraljud tittar man på hjärtats pumpförmåga, hjärtstorlek och klaffunktion. Undersökningen utförs av våra kardiologer.
Det behövs inga förberedelser när du ska göra ett ultraljud. Du får ligga med bar överkropp på sidan på en brits. Läkaren för en ultraljudsgivare över din bröstkorg. Undersökningen gör inte ont, även om den som undersöker ibland behöver trycka hårt med ultraljudsgivaren. Vid undersökning får du ett lager gel på bröstkorgen. Det gör att bilden blir skarpare och bättre.
Vid undersökningen berättar och förklarar kardiologen vad han ser och du får direkt återkoppling om resultatet. Svaren skickas givetvis också till den som remitterat dig.
Undersökningen beräknas ta cirka 30 minuter.
Arbetsprov
Ett arbetsprov görs för att bedöma arbetsförmåga, hjärtrytmen och tecken på kärlkramp.
Att tänka på inför besöket:
Ta med träningskläder (kortärmad tröja), skor att cykla i och en handduk. Duschmöjlighet finns. Låt bli att röka eller snusa minst två timmar före undersökningen.
Undersökningen utförs av våra sjuksköterskor. Testet börjar med vanligt EKG och blodtryck. Under EKG-registrering får du sedan börja cykla med ett ganska lätt motstånd som sedan blir allt tyngre. Under tiden du cyklar mäts blodtryck och syresättning med jämna mellanrum. Målet är att belasta hjärtat ordentligt. När du inte orkar cykla mer får du en vila en stund på britsen och därefter träffar du läkaren för en genomgång av resultatet.
Hela besöket beräknas ta cirka en timme, men själva cyklingen tar 5-15 minuter.
Holter (långtids-EKG)
Holter görs för att utreda hjärtklappning, yrsel eller svimning.
EKG kan behöva registreras under ett till två dygn om du har haft besvär av oregelbunden hjärtrytm vid enstaka tillfällen. Du får då några elektroder fastsatta på kroppen och hjärtats elektriska aktivitet spelas in med hjälp av en digital apparat som du bär med dig. Du kan leva som normal under registreringstiden.
Undersökningen innebär att du kommer till oss för att koppla på apparaten vid första besökstillfället. Då förklarar vi vad du ska tänka på och hur den fungerar. Därefter går du hem och kommer tillbaka till nästa inbokade besök. Då läser vi in resultatet och du går igenom detta med läkaren.
Ambulatorisk blodtrycksmätning (24h)
Ambulatorisk blodtrycksmätning görs för att utreda högt eller lågt blodtryck. Ibland kan undersökningen göras för att utvärdera blodtrycksmedicineringen.
Att tänka på inför undersökningen:
Ha inte för åtsittande kläder på överkroppen. Ta med ett skärp/bälte att fästa apparaten i.
Under ca 24 timmar mäts blodtrycket 3 gånger per timme dagtid och en gång per timme nattetid via en blodtrycksmätare. När mätningen påbörjas och manschetten pumpas upp ska du släppa ner armen och hålla den stilla. Du ska i övrigt vara igång som vanligt under registreringstiden.
Vid första besöket kopplar vi på apparaten och då förklarar vi vad du ska tänka på och hur den fungerar. Därefter går du hem och kommer tillbaka till nästa dag. Då kopplas mätaren av och du träffar läkaren och går igenom resultatet.
Körkortsintyg
Körkortsintyg innefattas inte av den allmänna sjukvården och är därför något var och en måste bekosta själva. Om du fått ett brev från transportstyrelse om att det krävs ett utlåtande från en kardiolog kan du skicka oss ett kopia av brevet så kan vi ge ett kostnadsförslag utifrån vilka undersökningar/besök som krävs i just ditt fall.
Aktuella läkemedelsstudier
För närvarande genomför vi följande läkemedelsstudier: